четвртак, 8. фебруар 2018.

NAJLEPŠE MESTO NA SVETU

   Ako ste mislili da ću da pišem o nekim egzotičnim, tropskim destinacijama, varate se. Zapravo, mogli bi ste da ostanete čak i razočarani mojim odgovorom, ali ću se potruditi da ga obrazložim.

   Zaista, kada se ljudima traži da daju odgovor na pitanje ´koje je najlepše mesto na svetu´ svi imaju manje - više slične asocijacije, i to je ok. Meni je pre nekog vremena bio odgovor isti. Plaža u Grčkoj, more, ležaljke, turisti... Sve je to lepo i prihvatljivo ali ne možemo, osim ako ne živite na primorju, 10 puta godišnje letovati. Retki to sebi mogu da priušte, ili ukoliko im to posao nalaže, ali to je sad već pitanje idealnog posla a ne ove teme. A naše najlepše mesto bi trebalo stalno da nam bude dostupno.

   Jeste li primetili da stalno kasnite, nemate vremena, uvek negde žurite, hteli bi ste svašta nešto da uradite ali prosto nemate kada? Kako vas dobro razumem. I ja sam tako jednom, lupala na sve strane i nigde nisam stizala. A i ako bi stigla za vikend, vreme bi mi prosto ´iscurelo´. Izgubi se a da i nemam pojma kako. Sad se vi verovatno pitate kakve ovo veze ima sa temom. Ima. Samo malo strpljenja.
   Jeste li zapitali sebe, kada ste se poslednji put dobro odmorili i opustili? Potpuno i duboko, bez problema i obaveza. Ako niste, zapitajte se sada. Ne možete uopšte da se setite? Znate zašto? Zato što obaveze, kašnjenje, brige i td. prvenstveno polaze iz glave a zatim se sele u našu stvarnost. Dešava vam se sve ono o čemu zatrpavate vaš um. Previše mislite kako nećete stići sve, kako kasnite, kako imate previše posla, briga, kako vam se sve nagomilalo i to je zaista tako. Ako je vaš odgovor na dosadašnji teks: ˝ali to je zaista tako˝, još jednom potvrđujete moju teoriju. Verujem vam. Ali ako vam nije dobro tako, zašto prosto nešto ne promenite? Za početak prestanite da kukate i da na sve strane pričate o svemu tome. Složićete se da prosto nema prijateljice ili prijatelja kome to bar dva - tri puta ne pomenete. Zatim jednostavno prekinite začarani krug. Neće se svet srušiti ako na 15 min sednete na mirno mesto i prosto postojite. Ako je vaš, sad već unapred spremljen, odgovor: ˝nemam ni 5 a kamo li 15 min˝, onda ustanite 15 min ranije. Jednostavno, tih 15min samo dišite i ništa više. Teško? Naravno da je teško, jer ćete postati svesni koliko ste vaš mozak programirali da izbacuje gomilu nepotrebnih misli. U početku samo budite svesni tih misli i dišite duboko. Vremenom će vaš um postajati sve manje i manje zatrpan mislima. To su fenomenalne mentalne vežbe koje oslobađaju od stresa i frustracija. Trudite se da šta god radite budete maksimalno usredsređeni na to. 

   Vi, brinući o svemu i svačemu uskačete u budućnost. Pravite u glavi scenarija budućnosti koja bi možda mogla da se dese a i ne mora da znači. Ma i Hičkok bi vam pozavideo. Ali zaboravljate jedno! Budućnost ne postoji. Ili vrlo često proživljavate neprijatne, ružne ili teške situacije koje su se već desile. Opet novo otkriće za vas - ni prošlost ne postoji, osim ako je vi neprestano oživljavate vašim mislima a već sam dala vežbicu kako da ih kontrolišete. Shvatite jedno, vi ne posedujete ni prošlost ni budućnost, ni materijalno a ni druge ljude, sve što vi imate je SADA I OVDE. Kada budete naučili da se maksimalno usredsredite na sada i ovde, tada ćete svesno dopuštati i otpuštati stres, mržnju, bes, ljubav, odmor, relaksaciju... Nemojte da bežite u prošlost, kakva god da je, neće vam doneti apsolutno ništa. Ne bežite ni u, u vašoj glavi iskreirane, brige, ni u beskrajno maštanje o nekoj drugoj realnosti jer vam se trenutna ne sviđa. Neće vam biti bolje, samo ćete postajati sve frustriraniji i nezadovoljniji. To će tako biti gde god da se nalazite i koliko god para da imate odnosno nemate. Možete posećivati najlepša mesta na planeti ali ako niste sada i ovde prisutni, nikada ničim nećete biti u potpunosti zadovoljni. Zato prigrlite vašu realnost, kakva god da je, ako je teška nekome na ovoj planeti je i gore. 

   Kada jednom počnete da živite u sadašnjosti svim svojim umom, telom i duhom, shvatićete da je to zaista najlepše mesto na svetu. Moje sada i ovde je jedino mesto na kome bih ovog trena istinski želela da budem jer sam ga s ljubavlju prigrlila.

Нема коментара:

Постави коментар

SVE TAJNE MONA LIZE

   Mona Liza! Stoprocentno sam sigurna da ne postoji osoba na svetu kojoj na pomen tog imena ne zasija u glavi čuvena slika. To je samo je...